Overgave

2 februari 2021

Geschreven door: Bernadette

Op Zondag 24 Januari 2021 zat ik ’s middags met een rollercoaster van emoties op de bank. 

Het was de dag van de beruchte rellen in Eindhoven en raad eens…ik heb een locatie in het centrum. Reden genoeg om het allemaal best spannend te vinden. Regelmatig keek op de camerabeelden of mijn ramen nog heel waren. Waarom weet ik niet, ik had er toch niet heen gekund omdat alles afgezet was tot laat op de avond.

Ik kreeg onwijs veel berichten en beelden van de onrust doorgestuurd en deed er niks mee. Ik handelde alleen naar mijn eigen verantwoorden. Mijn pand en verder niks. Ik voelde van alles vooral pijn en onmacht, wat niet eens van mij was, maar reageerde er niet op. Ik accepteerde het zoals het is en daarmee was ik gelijk in het NU. Ik gaf mij er aan over, keek niet meer op de camera en liet de boel de boel. 

Dit is één voorbeeld van overgave, maar er zijn er nog veel meer. 

Waar het over gaat is een staat van ‘zijn’. Je helemaal kunnen overgeven aan wat er NU is en accepteren wat er gebeurt. 

In tijden zoals deze, waar we nu in leven met Covid-19, is overgave jouw grootste geluk. Dit helpt je om de ruis van buiten van je af te laten glijden, om kwetsende woorden jou niet meer te laten raken. Het is de eenvoud zelve maar het vraagt ook om wat oefening. 

Jouw mind wil continu reageren op alles wat er om jou heen gebeurt, en voor je het weet geef jij vanuit een emotie een reactie. Voor dat je het door hebt heb je dat wat er om je heen gebeurt in jouw eigen leven betrokken, je hebt er namelijk voor gekozen om er onderdeel van te zijn door een reactie te geven. Zo werkt dat nu eenmaal. 

Dit kost onnodig energie en het maakt je dag ook niet vrolijker.

Ik ben helemaal pro-duurzaam en groen. En als ik dan toch mijn mening mag uitspreken, ben ik ervan overtuigd dat zelfliefde en liefde voor je naasten aan de grondslag ligt van duurzaamheid. Dat begint bij overgave en acceptatie van het NU.

We hebben meer liefde en compassie nodig, voor jezelf en de ander. Dat klinkt natuurlijk als een dooddoener, we weten dat allemaal wel. Maar dit is wel dat essentieel voor het herstel van de aarde en haar natuur. Wij zijn onderdeel van de natuur en ook daar mogen wij allemaal goed voor gaan zorgen. 

Geen reactie geven aan de ruis om je heen en vanuit jouw eigen kracht jouw eigen basis leven is een ultieme vorm van zelfliefde en liefde voor je naasten. Je handelt dan van nature uit je gevoel, jouw hart. 

Soms heb je geen grip op je dag en zeker niet op het gedrag van anderen, als dat gebeurd denk dan aan dit verhaal en aan de wijze woorden van J. Krishnamurti, een filosoof en geestelijk leraar uit India: “Mijn geheim?, ik stoor mij niet aan wat er om mij heen gebeurt” en wens voor jezelf en/of de ander liefde. 

Ik wens jou veel liefde toe. Liefs, Bernadette

Beeld: Prophsee Journals via Unsplash

Dit verhaal delen