Duurzaam kerstboompje

10 december 2020

Geschreven door: Are You Intuit

Ieder jaar gooien we in Nederland 2,5 miljoen wegwerpkerstbomen weg. Dit boompje heeft minimaal 4 tot 6 jaar geploeterd om groot te worden, wordt gekapt, mag dan kort even stralen in jouw woonkamer en wordt eigenlijk meteen daarna weggegooid. Alles behalve duurzaam als je het ons vraagt. 

Echt of nep? Met of zonder kluit? Huren of kopen? Nieuw of tweedehands? De afwegingen om een duurzame kerstboom in huis te halen zijn best lastig. Waar doen we nou goed aan?

DE BESTE ECO CHOICE

Er valt van alles iets te zeggen. Zo zijn kunstbomen anders belastend voor het milieu dan echte kerstbomen. Maar dat ze allemaal belastend zijn voor ons milieu is een feit. Er geldt voor alle kerstbomen dat ze jaren mee moeten gaan.

Kies je voor een ‘neppert’, struin dan lekker tweedehands shops af en koop geen nieuwe. Er zijn inmiddels genoeg kerstbomen op de wereld die een nieuw plekje verdienen! Zorg ervoor dat je ook met je tweedehands boompje JAREN kan doen. 

Een echte boom? Weet dat deze bomen minimaal 4 tot 6 jaar nodig hebben om te groeien voordat ze bij jouw thuis in al hun pracht en praal kunnen schitteren. Hier worden bestrijdingsmiddelen en kunstmest voor gebruikt. Alles behalve duurzaam dus. Een boompje zonder kluit groeit dus dik 4 jaar om maar 4 tot 6 weken bij jouw thuis te mogen stralen, en dan direct op de brandstapel beland…

Met kluit! Yes please. Deze boompjes kunnen namelijk opnieuw terug geplant worden zodat ze weer fijn door kunnen groeien voor het volgende jaar en zorgen de rest van hun tweede leven ook nog eens ervoor dat er  CO2 uit de lucht wordt gehaald. Kijk eens bij @beterboompje. Een prachtig initiatief als je het ons vraagt! Zij strijden ervoor om de wegwerpkerstboom te vervangen door herbruikbare biologische boompjes. Deze kerstbomen zijn er helaas nog veel te weinig.

Beterboompje biedt nu ook nog boompjes zonder kluit aan waar zij twee nieuwe biologische herbruikbare adoptieboomstekjes voor aanplanten. Als deze boompjes na een paar jaar groot genoeg zijn kunnen ze gemiddeld 5 jaar lang worden gebruikt als adoptiekerstboom. De BeterBoompjes zonder kluit zijn dus een tussenoplossing om een transitie in de markt mogelijk te maken. Door de adoptieboompjes vanaf nu flink aan te planten kunnen we straks allemaal genieten van een kerstboom met kluit die meerdere jaren mee gaat. Hoe mooi is dit initiatief! 

Lang verhaal kort, echt of nep? Kies voor een echte biologische kerstboom MET kluit, of ga voor een tweedehandse neppert. Welke keuze je ook maakt, kies er sowieso voor dat je jaren met je boom kan doen!

Beeld: by Studio Sparkle

Dit verhaal delen